Hemvändare berättar - flytta hem till Sverige efter… | Undutchables

Hemvändare berättar - flytta hem till Sverige efter flera år utomlands

Categorie: Travel

Att flytta hem till Sverige efter flera år utomlands är ett stort beslut. Vi har pratat med Carolina de Klerk Nordholm, som precis flyttat hem till Sverige efter ha bott i olika länder utanför Sverige.

Jag bodde i Nederländerna i 20 år efter att ha flyttat runt mellan Italien, Tyskland och Frankrike dit studier och jobb förde mig. Jobbet förde mig till slut till Nederländerna där jag blev kär i holländska grannen och gifte mig, fick barn, startade eget företag.

Foto carolina

Du är nyss hemflyttad. Hur var det att ta beslutet att flytta hem? Vad var svårast, flytta ut eller flytta hem?

Jag har flyttat mycket som barn så att flytta både ut och hem var i sig inget svårt beslut för mig, dock var den här hemflytten mer komplicerad med både barn och eget företag. När jag blev varse hur tufft det nederländska högstadiet och resten av skolgången är för min försiktige, drömmande son som dessutom har autism så var beslutet inte alls svårt. Vi var skyldiga honom chansen att få prova på det svenska skolsystemet. Hemflytten blev mycket mer invecklad rent administrativt än någon annan flytt jag gjort, delvis pga Covid-19, men även pga föräldrarskapet och företaget. Utan fungerande personnummer blir allt lite krångligt i Sverige.

Vilka kulturchocker har du upplevt utomlands och hur har du tacklat dem? Fick du någon kulturchock när du flyttade hem?

Det nederländska samhället är tufft för en introvert familj. Jag började längta bort från timmar i bilen varje dag, bort från den invecklade vardagslogistiken och bort från de burdusa människorna. Skolsystemets problematik fick mig att ta steget. Nu bor vi på en lugn gata mitt i Örebro och kan höra tystnaden när vi går ut. Människor lyssnar och vi får tid att tänka och bearbeta frågor innan vi svarar. Vi promenerar till skolan, till skogen, till stan. Jag är inte i underläge i förhandlingar utan behärskar språket fullt ut. Att komma till Sverige var mestadels en känsla av igenkännande och trygghet, men allt som har med föräldrarskapet har jag ingen koll på. Dock är servicen och vänligheten i Sverige på en helt annan nivå än i Nederländerna, så det är lätt att få hjälp.

Jag har lärt mig mycket av de tuffa holländarna. Jag vågar mer och är bättre på att nätverka, att ta risker och att våga säga vad jag tycker. I det stora hela ingen större chock att flytta hem, men jag tycker nog att det är otydliga trafikregler på gemensamma gång- och cykelbanor, maten är dyrare, grönsakerna sämre, personnumret används lite väl ofta, och företagandet är oerhört tufft.

Att flytta vidgar alltid vyerna och ger perspektiv, att flytta till andra länder vidgar vyerna ännu mer och ger förståelse för andra sätt att göra saker på.

Vad är svårast med att komma hem?

Helt klart att vara företagare. De tuffa reglerna för moms och skatt gör att deltidsföretagande inte är lönsamt och heltid är svårt mitt i Covid-19 som gjorde att jag kom hit utan min man, inte har någon backup från mina gamla föräldrar, barnen först började skolan och träffade andra barn två veckor innan det var dags för sommarlov... I Nederländerna var jag nischad grafisk designer och fotograf inom den svenska communityn, så nu gäller det att ställa om till en annan målgrupp.

Mitt fokus inom design ligger framförallt på logotyper och varumärkesidentiteter för små- och mellanstora företag, men jag gör även trycksaker, tidningar och monogram, ta gärna en titt på min websida! Inom fotografi är jag specialiserad på events, men gör även bröllop. Och passionen för vackra landskap och intressanta städer märks också i min portfolio.


Event photo Carolina de Klerk

Vad har utlandsvistelsen gett dig och hur har den format dig som person? Vad är det viktigaste du tar med dig hem? Har du något råd att ge till andra hemvändare?

Att flytta vidgar generellt alltid vyerna och ger perspektiv, att flytta till andra länder vidgar vyerna ännu mer och ger förståelse för andra kulturer och ett nytt perspektiv på den svenska. Jag har även lärt känna mig själv väl genom åren och vet hur jag hanterar situationer, löser problem och konflikter. Jag vet vad jag är bra på och vad jag är mindre bra på. Jag har även insett vilket bra land Sverige är att vara barn och förälder i. Mitt råd till andra hemvändare är: ta med er det bästa från landet ni har bott i och berika Sverige med det, men gör det med tålamod och ödmjukhet. Det är inte självklart att man förstår vyerna och perspektiven som vi har med oss hem och hur de kan berika det redan så välordnade landet.

Carolina driver eget och har nu som utmaning att etablera sig på den svenska marknaden. Nyfiken på hennes design kunskaper och website inom fotografi?

Att flytta hem tillbaka till Sverige kräver sina förberedelser precis som när man flyttar till ett nytt land. Samhället förändras ständigt. Kanske är en del nytt och annorlunda jämfört med när du gav dig iväg? Ta återanpassningsfasen på allvar och låt det få ta tid att återintegreras.

Utlandserfarenheten har gett dig nya insikter och perspektiv som inte bara du kan dra nytta av, utan även svenskt näringsliv och samhället i stort.

Vid denna länk till Svenskar i Världen, hittar du användbar information till dig som planerar hemflytt. Vi på Undutchables Sweden hjälper dig gärna om du söker jobb i Sverige. Glöm inte att du måste registrera dig hos Skatteverket när du kommer hem.

Event photo Carolina de Klerk 2

Contact us!

Do you have more questions about working in Sweden? Or are you an international company looking to recruit in Sweden? Reach out - we can help! Looking forward to being hearing from you!

Share

Become a member

Would you like to receive our Undutchables Newsletter? In this newsletter we will give you guidance on working in the Netherlands or in Sweden and working with internationals, let you know about upcoming events and share interesting articles. 

Candidate
Customer